Iyengar Yoga

Baggrund

Bellur Krisnamachar Sudararaja (BKS) Iyengar (1918-2014) er både blevet kaldt “Yogaens Michelangelo” og “kongen af yogier” og kåret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker af Time Magazine og BKS Iyengar er universelt anerkendt som en af verdens vigtigste yogalærere.

BKS Iyengar bragte yoga til vesten med sin banebrydende undervisning i 70’erne og var dermed en vigtig begyndelse på dagens eksplosive vækst i yoga. Hans skelsættende bog “Light on Yoga” kaldet “yogaens bibel” har været kontinuerligt i tryk siden 1966 og kilden for generationer af yogastuderende.

Iyengar® yoga lægger vægt på at skabe balance mellem styrke og smidighed i krop og sind. Dette opnås gennem en række forskellige asanas (stillinger), hvor præcision og sværhedsgrad stiger med tiden, og asanas udføres så anatomisk korrekt som muligt.

Iyengar® metoden er opbygget så der især i begyndelsen lægges stor vægt på stående stillinger, dels for at styrke og smidiggøre kroppen dels forberede den til de mere krævende stillinger, som f. eks. omvendte, siddende og bagud bøjninger. Gennem regelmæssig træning udvikles en sund balance mellem fleksibilitet, styrke, udholdenhed og afspænding.

En stabil yogapraksis åbner også op for fokus på åndedrættet. Åndedrætstræning kaldet, Pranayama, øger bevidstheden om åndedrættet, medvirker til koncentration og fokus og regelmæssig udførelse af Pranayama medvirker derfor til at skabe indre ro og styrke nervesystemet.

Desuden gør følgende fire elementer gør Iyengar Yoga til noget særligt:

Præcision

Når yogastillingerne udføres præcist og omhyggeligt kan de holdes uden konstant fysisk anstrengelse i længere tid. Derigennem opleves at fysisk og mental stabilitet hænger sammen.

Redskaber

Redskaber hjælper os til at blive opmærksom på vigtige aspekter af en stilling.

Redskaber bruges også som hjælp ved stivheder, skævheder, manglende styrke eller skader i kroppen.

Sekvensering

Stillinger kombineres i bestemte sekvenser af stigende sværhedsgrad baseret på deres anatomiske, fysiologiske og mentale indvirkning på krop og sind.

Dette anvendes når nye stillinger introduceres og i planlægning af træningssekvensn.

Stabilitet

BKS Iyengar beskriver selv sin metode som ”meditation in action” men for at stillinger kan være fysiske og mentale virkningsfulde må de gradvist holdes i længere tid.

® Used with permission of Geeta and Prashant Iyengar, Trade mark owners.
Mærket her ovenfor viser at din yogalærer er certificeret Iyengar® yoga lærer.

Om uddannelsen til Iyengar® Yogalærer

For at starte på uddannelsen til Iyengar® yogalærer skal man have praktiseret i minimum 3 år. Herefter starter den egentlige uddannelse som for de fleste strækker sig over 3 år og først efter i alt 6 år kan man ved bestået eksamen opnå fuld certificering og kalde sig Iyengar® yoga lærer.

Der findes adskillige uddannelsestrin at arbejde videre med. For at bevare retten til at kalde sig Iyengar® yoga lærer skal man hvert år dokumentere at have modtaget minimum 20 timers undervisning fra lærere med et højere certificeringsniveau end en selv, således at man hele tiden videreudvikler sig og opretholder en høj standard i undervisningen.

Rie Skov er uddannet Iyengar Yoga lærer og sygeplejerske. Har undervist i yoga siden 1995.

Hvem er jeg

Mit navn er Rie Skov og jeg er uddannet Iyengar® Yoga lærer og sygeplejerske.

Jeg har undervist i yoga siden 1995.

I 2008 blev jeg certificeret Iyengar® Yoga Teacher fra Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune, Indien.

Hvad tilbyder jeg

Jeg underviser i Iyengar Yoga på flere forskellige niveauer, så det er altid muligt at finde et hold der passer til din fysiske formåen.

Om du er til holdtræning eller til individuel undervisning så kan jeg altid finde en løsning der passer til dig.

Hvor bor jeg

Undervisningen foregår i mine lækre lyse  yoga lokaler med skoven lige udenfor. Det yoga udstyr vi bruger er tilgængelige i lokalet men du må også gerne medbringe dit eget.

Yoga Viborg
Egeskovvej 23, Hald Ege
8800 Viborg.